
Yrttiteeopas
Yrttiteen lyhyt oppimäärä.
Yrttiteen historia juontaa juurensa pitkälle menneisyyteen. Yrteillä on ollut merkittävä rooli erilaisten juomien valmistuksessa ja niiden lääkinnällisessä käytössä eri kulttuureissa. Yrttiteetä on valmistettu eri maissa ja eri aikakausina eri tarkoituksiin, kuten terveysvaikutusten tukemiseen, rentoutumiseen ja nautinnon tuottamiseen.
Yrttiteen valmistus alkoi todennäköisesti ihmiskunnan historian varhaisessa vaiheessa, kun ihmiset alkoivat käyttää paikallisia kasveja ruokavalion lisänä sekä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Erilaisia kasveja ja yrttejä on käytetty tuhansien vuosien ajan eri tarkoituksiin eri kulttuureissa, ja näitä perinteitä on vaalittu ja kehitetty sukupolvelta toiselle.
On mielenkiintoista huomata, että eri kulttuurit ovat kehittäneet omat yrttiteeperinteensä ja käyttäneet erilaisia kasveja ja yrttejä juomien valmistuksessa. Esimerkiksi Kiinassa yrttiteen juuret juontavat tuhansien vuosien päähän ja siellä yrttiteetä on käytetty sekä terveyden edistämiseen että parantamiseen. Intiassa taas ayurvedinen perinne (Ayurvedan päämääränä on täydellisin mahdollinen terveys) on vaikuttanut yrttiteen valmistukseen ja käyttöön jo vuosisatojen ajan.
Yrttitee on siis saanut alkunsa ihmisen tarpeesta hyödyntää kasveja ja yrttejä erilaisiin tarkoituksiin. Yrttiteen historia on rikas ja monimuotoinen, ja siihen liittyy eri kulttuurien perinteitä ja tietämystä kasveista sekä niiden terveysvaikutuksista.
Tässä on kymmenen asiaa yrttiteestä:
- Yrttitee ei sisällä teelehteä (Camellia sinensis) vaan valmistetaan erilaisista kasveista, yrtteistä ja mausteista.
- Yrttiteitä on ollut käytössä tuhansien vuosien ajan eri kulttuureissa erilaisiin tarkoituksiin, kuten terveysvaikutusten tukemiseen ja rentoutumiseen.
- Yrttiteet ovat kofeiinittomia, joten ne sopivat hyvin niille, joilla on herkkyys tai tarve välttää kofeiinia.
- Yrttiteet tarjoavat monia terveyshyötyjä, sillä usein käytetyt yrtit ja kasvit sisältävät erilaisia vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.
- Yrttiteet voivat edistää rentoutumista ja unenlaatua. Esimerkiksi kamomillatee tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksistaan.
- Eräät yrttiteet voivat auttaa ruoansulatuksessa ja lievittää vatsavaivoja. Esimerkiksi minttutee ja inkivääritee ovat tunnettuja ruoansulatusta edistävistä vaikutuksistaan.
- Yrttiteitä voidaan valmistaa kuivatuista tai tuoreista yrttien lehdistä, kukista, juurista tai hedelmistä, ja niitä voidaan käyttää joko yksittäin tai sekoituksina.
- Jotkut yrttiteet ovat tunnettuja niiden terveyteen vaikuttavista ominaisuuksista. Esimerkiksi rooibos-tee on runsaasti antioksidantteja sisältävä juoma ja piparminttuteellä on rauhoittavia ja ruoansulatusta edistäviä ominaisuuksia.
- Monia yrttiteitä voidaan nauttia kuumana tai kylmänä, ja niitä voi maustaa esimerkiksi sitruunalla, hunajalla tai inkiväärillä lisämakua antamaan.
- Yrttiteessä on usein vähemmän kaloreita kuin sokerilla ja maidolla maustetuissa juomissa, joten se on vaihtoehto terveempään juomiseen.
Yrttitee on monipuolinen ja nautinnollinen juoma, jolla on paljon terveyshyötyjä.

Valmistus:
- Valitse laadukkaat raaka-aineet: Valitse korkealaatuisia ja tuoreita yrttejä, mausteita tai kasveja yrttiteen valmistukseen. Voit käyttää yksittäisiä yrttejä tai tehdä oman sekoituksen haluamistasi mausteista. Voit myös valita valmiin yrttiteen kuten Nukkumatin Iltatee tai Kamomillan Kukat.
- Kuumenna vesi oikein: Kuumenna vesi sopivaan lämpötilaan. Erilaiset yrtit vaativat yleensä eri lämpötilan valmistuksessa, joten tutustu kuhunkin yrttiin ja sen suositeltuun lämpötilaan. Jos valmistat valmiin yrttiteen, tarkasta oikea lämpötila pakkauksesta.
- Annostele oikein: Lisää oikea määrä yrttejä sihtiin tai haudutuspussiin. Yleensä noin 1-2 teelusikallista yrttejä yhtä kuppia kohden on hyvä suhde. Lisää se haudutusastiaan ja kaada oikeanlämpöinen vesi päälle.
- Anna hautua oikea aika: Anna yrttiteen hautua oikean aikaa, yleensä noin 5-10 minuuttia, riippuen yrtistä ja halutusta vahvuudesta. Liian pitkä hautuminen voi tehdä teestä kitkerää.
- Poista siivilä: Kun haluttu haudutusaika on saavutettu, poista siivilä tai haudutuspussi haudutusastiasta. Kaada valmis yrttitee kuppiin.
- Valinnainen: Lisää makeutusta tai lisämakuja: Voit lisätä hunajaa, sitruunaa, inkivääriä tai muita mausteita ja makeutuksia yrttiteen maun parantamiseksi.
- Nauti ja rentoudu: Nauti valmistamastasi täydellisestä yrttiteestä ja rentoudu hetki juoman äärellä.
Valmistamalla yrttiteetä huolellisesti ja rakkaudella voit varmistaa sen parhaan maun ja mahdollisten terveyshyödyt. Kokeile erilaisia yrttejä ja mausteita löytääksesi oman suosikkisi!
Aromi Artesaanin yrttiteet löydät täältä.
Haudutusvälineet löytyvät täältä.
Kiinnostaako myös muut teelaadut? Suuntaa siis tänne.